Sinologia w Polsce
- ximinez
-
- Wylogowany
- Minister
-
- ugabuga!
12 lata 5 miesiąc temu #240
przez ximinez
Replied by ximinez on topic Sinologia w Polsce
Wcale nie odebrałem tego jako zarzut
Każdy rozwija się w tym kierunku, który wydaje mu się odpowiedni dla siebie. Ja na przykład poświęcam sporo wolnego czasu na naukę koreańskiego, który ostatnio bardzo mnie wciągnął. I wolę to, niż (przykładowo, to nie jest osobista wycieczka) wykłady specjalisty od Xinjiangu. No, chyba, że mówiłby o 串儿ach i 馕ach

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Wlodek
- Autor
- Wylogowany
- Cesarski urzędnik
-
- China is a civilization pretending to be a state
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
12 lata 5 miesiąc temu #242
przez Wlodek
Quand la Chine s'éveillera - le monde tremblera
Napoleon Bonaparte
Replied by Wlodek on topic Sinologia w Polsce
Jasne. Kazdy ma swoja dzialke, i to jest zupelnie naturalne. Chiny, Azja czy kazdy inny region sa tak wielkie, ze nikt nie moze zajmowac i interesowac sie wszystkim. To wysilek zbiorowy.
Czy jednak to, ze kazdy ma swoj teren oznacza, ze mamy sie wzajmnie ignorowac i wykazywac zerowe zainteresowanie cudzymi badaniami? Chyba nie o to chodzi w nauce. Twoj argument jest wlasnie jednym z przejawow tego izolowania sie, o ktorym mowie. Ja pare wykladow o Korei zaliczylem i uwazam, ze duzo na tym skorzystalem, chociaz zajmuje sie zupelnie czym innym. Chociazby pod wzgledem metodologii.
Nie jest to tylko problem UW czy Polski, ale poza jej granicami chetniej sie slucha innych. U nas nawet malo kto przychodzi posluchac czy nawet opowiedziec o tym co robi. I to jest ten problem.
A tym czym sie zajmujesz? Chetnie sie dowiem i czegos naucze.
Czy jednak to, ze kazdy ma swoj teren oznacza, ze mamy sie wzajmnie ignorowac i wykazywac zerowe zainteresowanie cudzymi badaniami? Chyba nie o to chodzi w nauce. Twoj argument jest wlasnie jednym z przejawow tego izolowania sie, o ktorym mowie. Ja pare wykladow o Korei zaliczylem i uwazam, ze duzo na tym skorzystalem, chociaz zajmuje sie zupelnie czym innym. Chociazby pod wzgledem metodologii.
Nie jest to tylko problem UW czy Polski, ale poza jej granicami chetniej sie slucha innych. U nas nawet malo kto przychodzi posluchac czy nawet opowiedziec o tym co robi. I to jest ten problem.
A tym czym sie zajmujesz? Chetnie sie dowiem i czegos naucze.
Napoleon Bonaparte
- ximinez
-
- Wylogowany
- Minister
-
- ugabuga!
12 lata 5 miesiąc temu #248
przez ximinez
Naukowo? Magisterkę (bo mam rok w plecy ze względu na wyjazd do Chin - u nas go nie wliczają do toku studiów) piszę z prawodawstwa tangowskiego, a dokładniej z porównania prawa stanowionego z tradycyjnymi normami społecznymi, na podstawie kodeksu 唐律疏议. Ale docelowo idę w biznes
Póki co, to co się trafi, czasami tekstylia, czasami budowlanka, a ostatnio obicia tapicerskie i materacowe ;D

- Wlodek
- Autor
- Wylogowany
- Cesarski urzędnik
-
- China is a civilization pretending to be a state
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
12 lata 5 miesiąc temu #255
przez Wlodek
Napoleon Bonaparte
Replied by Wlodek on topic Sinologia w Polsce
ja tez mialem przez to obsuwe.
Tangowskie prawo mowisz? Caly ten komentarz przeczytales? Pewnie spora literatura na ten temat jest?
Tangowskie prawo mowisz? Caly ten komentarz przeczytales? Pewnie spora literatura na ten temat jest?
Napoleon Bonaparte
- ximinez
-
- Wylogowany
- Minister
-
- ugabuga!
12 lata 5 miesiąc temu #258
przez ximinez
Literatury jest trochę, ale niemal wyłącznie po chińsku. Po angielsku trochę znalazłem, ale niewiele pozycji jest dostępnych w Polsce, dlatego mam zamiar wyskoczyć sobie w te wakacje do Londynu i poszperać w bibliotece SOASu.
- Yao laoshi
- Wylogowany
- Minister
-
12 lata 5 miesiąc temu #275
przez Yao laoshi
To bardzo ciekawa opinia, zwłaszcza że każdy sinolog z UAMu wyrecytuje to samo... tylko że w odwrotnej konfiguracji.
Nie chcę się tu wdawać w dociekanie, jak jest naprawdę - temat i tak odpłynął daleko od tytułu działu (ale skoro sam Smoczy Tron raczy zabierać głos nie na temat, pospólstwo tym bardziej ośmielone
)
A tak poważnie, na UW macie "duuużo więcej języka niż na UAMie"?! Czyli ile godzin w tygodniu? 30? 40? Gwoli wyjaśnienia: na UAMie było do niedawna po 20h/tyg. od 1 do 6 semestru, 16h/tyg. w semestrach 7 i 8 oraz 10h/tyg. w semestrach 9 i 10. Mieliśmy niedawno jakieś zmiany w programie, w tym zmniejszenie liczby godzin praktycznej, w związku z czym nie wiem nawet, ile ich dokładnie jest teraz (dużo mniej niż kiedyś z pewnością nie).
"Tut das Unnütze"
Günter Eich (1907-1972) - niemiecki poeta, z wykształcenia sinolog
Replied by Yao laoshi on topic Sinologia w Polsce
U nas nacisk kładzie się na język (bo zdaje się mamy go duuużo więcej niż na UAMie), a w Poznaniu na kulturę i przedmioty pozajęzykowe (i tu łoją nam tyłki).
To bardzo ciekawa opinia, zwłaszcza że każdy sinolog z UAMu wyrecytuje to samo... tylko że w odwrotnej konfiguracji.
Nie chcę się tu wdawać w dociekanie, jak jest naprawdę - temat i tak odpłynął daleko od tytułu działu (ale skoro sam Smoczy Tron raczy zabierać głos nie na temat, pospólstwo tym bardziej ośmielone

A tak poważnie, na UW macie "duuużo więcej języka niż na UAMie"?! Czyli ile godzin w tygodniu? 30? 40? Gwoli wyjaśnienia: na UAMie było do niedawna po 20h/tyg. od 1 do 6 semestru, 16h/tyg. w semestrach 7 i 8 oraz 10h/tyg. w semestrach 9 i 10. Mieliśmy niedawno jakieś zmiany w programie, w tym zmniejszenie liczby godzin praktycznej, w związku z czym nie wiem nawet, ile ich dokładnie jest teraz (dużo mniej niż kiedyś z pewnością nie).
"Tut das Unnütze"
Günter Eich (1907-1972) - niemiecki poeta, z wykształcenia sinolog
Czas generowania strony: 0.191 s.
- Jesteś tutaj:
-
Start
-
SinoForum
-
Sinologia (汉学)
-
Sinologia dziś
- Sinologia w Polsce