Wigilia oraz Swieta w Changsha (po polsku)

Więcej
9 lata 5 miesiąc temu #3199 przez Bolanren
Jezeli jest ktos zainteresowany w poblizu(lub ma ochote przyjechac z dala) to zapraszam do mnie.3 dni bede celebrował wiec nie ma problemu, mozliwosc noclegu jest ale ogranioczona.Polskie jedzenie i wódka.
13607443984
Pozdrawiam i Wesołych Swiat zycze.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 5 miesiąc temu #3200 przez xiaobai
Bolanren, ach, jakbym z chęcią skorzystała z tak miłego zaproszenia! Ale niestety, robota czeka i w święta będę siedzieć przed komputerem. Do tej pory odbyłam szereg "圣诞节派对“ - siedząc na klęczkach nad koreańskimi daniami, stojąc nad stołami z ciastem, śpiewając karaoke, ale w takich momentach polska dusza rwie jednak do czegoś innego. Już nawet nie mówię o tej wódce, ale jak pozyskałeś polskie jedzenie? Ktoś przywiózł, czy jakimś nadludzkim wysiłkiem sam stworzyłeś? Swoją drogą, moje dongbeje mówią, że u nich robi się kiszoną kapustę - z opisu produkcji wynika, że wypisz-wymaluj podobną do naszej. A jak byłam na Tajwanie, to koleżanka biolożka po nazwach łacińskich odnalazła jakieś grzyby, które w klasyfikacji gatunków stoją najbliżej do naszych prawdziwków i zrobiliśmy zupę...faktycznie podobne w smaku. Taka kapusta + grzybki + ciasto 兰州拉面 (przypomina przecie trochę w smaku polskie ciasto pierogowe), jak ktoś by się strasznie zawziął, to by pewnie zrobił pierogi... gorzej z makowcem :-))

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 5 miesiąc temu #3201 przez Bolanren
Dodatki mi przywiezili znajomi (przyprawy , wódke, zupy w proszku) a reszte mozna kupic.Dałem dzisiaj Chinczykom sałatke do krojenia , zrobili.Wrzuciłem majonez Konorra ale jakis inny jest, słodki jakby dla Kantonczyków robiony:(.Sledzi nie nie mogłem nigdzie kupic:(.Ale ogórki kiszone (konserwowe) dostałem"russian style" czyli nasze radzieckie.Problem tylko ze duzo rzeczy jest drogich ( zółty ser szczególnie).Sledzie nie daja mi spokoju ale nie mam juz siły szukac.Ale ryba po grecku czy galaretka to nie problem tu zrobic.Tak czy inaczej robie pierwszy i ostatni raz.Za duzo czasu i siły na to idzie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 5 miesiąc temu #3204 przez Yao laoshi
Śledzie można kupić chyba tylko w sklepach nastawionych na zagraniczną klientelę (w tym konkretnym wypadku rosyjską) - w Pekinie to akurat nie jest problem, ale obawiam się, że w Changsha sklepów rosyjkich raczej nie budjet...

W takim laowaiskim sklepie widziałem kiedyś nawet mak. Cena była jednak taka, że - według moich pobieżnych szacunków - koszt upieczenia makowca wynosiłby około 1000 kuaiów, co by było - jak sądzę - przesadną ekstrawagancją.

"Tut das Unnütze"

Günter Eich (1907-1972) - niemiecki poeta, z wykształcenia sinolog

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 5 miesiąc temu #3205 przez YLK
Nam mak w puszce mamuska co roku sle, a sledziki w normalnej - raczej - cenie ostatnio w sklepiku przy Ikei kupilismy. No ale kto w Wigilie je sledzie - bo w Poznaniu jada sie karpia, a to przeciez jak najbardziej chinska ryba, wiec problemu nie ma...

Swoja droga Pogodnych, Zdrowych i Spokojnych Swiat Bozego Narodzenia dla wszystkich uczestnikow forum i ich rodzin!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.221 s.
Zasilane przez Forum Kunena