Znieczulica w Chinach (Drastyczny Film)
- Dib0n
-
Autor
- Wylogowany
- Skryba
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 1 miesiąc temu #4628
przez Dib0n
Znieczulica w Chinach (Drastyczny Film) was created by Dib0n
Znalazłem dość drastyczny film :
Uwaga ! Jeżeli masz słabe nerwy to nie oglądaj !
Chinese Toddler Hit and Run death WITH SUBTITLES - 19 passer-by's none help (Graphic 18+)
Dwuletnia dziewczyna została przejechana autem. Oczywiście wypadki się zdarzają, jednak to co zobaczyłem na filmie, wygląda raczej na zamierzone działanie >
Na dodatek, nikt nie chciał jej pomóc ! 19 przechodniów ominęło małe dziecko, które umierało na ulicy !
Skąd się bierze taka znieczulica ? Z tego co słyszałem od mieszkańców Chin, to jest to dość powszechne zjawisko. Powodem tego jest ponoć, to jak działa system opieki zdrowotnej w chinach.
Z tego co mi powiedziano, były takie przypadki, w których ludzie, którzy pomogli poszkodowanymi, zostali posądzeni o spowodowanie wypadku by obciążyć kosztami osobę, która chciała jedynie pomóc potrzebującej osobie.
Co sądzicie o tym ? Z jakiego powodu, tak malutkie dziecko zostaje omal zabite, jednak brak reakcji. Tutaj trochę mi wstyd bo wychodzi jakaś tam natura spiskowca
Bo reakcja matki wygląda raczej na obojętną, choć możliwe, że to tylko moja błędna interpretacja filmiku.
Możecie mi polecić jakąś książkę, która w dość obiektywny opisuje chińskie społeczeństwo ?
Uwaga ! Jeżeli masz słabe nerwy to nie oglądaj !
Chinese Toddler Hit and Run death WITH SUBTITLES - 19 passer-by's none help (Graphic 18+)
Dwuletnia dziewczyna została przejechana autem. Oczywiście wypadki się zdarzają, jednak to co zobaczyłem na filmie, wygląda raczej na zamierzone działanie >

Skąd się bierze taka znieczulica ? Z tego co słyszałem od mieszkańców Chin, to jest to dość powszechne zjawisko. Powodem tego jest ponoć, to jak działa system opieki zdrowotnej w chinach.
Z tego co mi powiedziano, były takie przypadki, w których ludzie, którzy pomogli poszkodowanymi, zostali posądzeni o spowodowanie wypadku by obciążyć kosztami osobę, która chciała jedynie pomóc potrzebującej osobie.
Co sądzicie o tym ? Z jakiego powodu, tak malutkie dziecko zostaje omal zabite, jednak brak reakcji. Tutaj trochę mi wstyd bo wychodzi jakaś tam natura spiskowca

Możecie mi polecić jakąś książkę, która w dość obiektywny opisuje chińskie społeczeństwo ?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Camillvs
- Wylogowany
- Minister
-
Mniej
Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #4629
przez Camillvs
人在江湖,身不由己!
Replied by Camillvs on topic Znieczulica w Chinach (Drastyczny Film)
Przesłałem to na forum Chińczyków w Polsce, jestem ciekawy ich opinii.
人在江湖,身不由己!
- ril
- Wylogowany
- Mędrzec
-
8 lata 1 miesiąc temu #4630
przez ril
Replied by ril on topic Znieczulica w Chinach (Drastyczny Film)
Czytałem w pewnym czasopiśmie antropologicznym artykuł na temat zjawiska obwiniania przez ofiary wypadków tych, którzy im pomogli. Podane było chińskie określenie na to: 讹. Ofiary były przekonane i policja często podzielała tą argumentację, że ten kto pomaga musiał albo spowodować wypadek albo być krewnym sprawcy, bo w przeciwnym wypadku dlaczego miałby pomagać nieznajomemu? W artykule było to przedstawione jako zderzenie różnych modeli moralności - stareego każącego pomagać tylko bliskim i znajomym oraz nowego, inspirowanego myślą zachodu każącego pomagać również nieznajomym.
- Camillvs
- Wylogowany
- Minister
-
Mniej
Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #4633
przez Camillvs
人在江湖,身不由己!
W kraju socjalistycznym kazdy powinien byc towarzyszem

人在江湖,身不由己!
- Dib0n
-
Autor
- Wylogowany
- Skryba
-
Mniej
Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #4634
przez Dib0n
Replied by Dib0n on topic Znieczulica w Chinach (Drastyczny Film)
Wczoraj wrzuciłem filmik, a dzisiaj dwie niemieckie gazety napisały o tym zdarzeniu. Z tego co wyczytałem, to nawet u chińczyków ten film wywołał nie małe poruszenie.
Jednak niestety jest to dość powszechne zjawisko. Przyczyną tego zjawiska jest to o czym napisał ril.
Co dla mnie nie zmienia faktu, że to jest po prostu szokujące. W społeczeństwach zachodnich normalne jest to, że jeżeli ofiarą jakiegoś wypadku lub jakiegoś niegroźnego wydarzenia jest osoba bezdomna lub jak to u nas ładnie brzmi (menel) to ludzie nie są zbyt skłonni do pomocy. Został zrobiony nawet eksperyment o takiej tematyce. Jednak to jest dwu letnie dziecko...
Jednak niestety jest to dość powszechne zjawisko. Przyczyną tego zjawiska jest to o czym napisał ril.
Co dla mnie nie zmienia faktu, że to jest po prostu szokujące. W społeczeństwach zachodnich normalne jest to, że jeżeli ofiarą jakiegoś wypadku lub jakiegoś niegroźnego wydarzenia jest osoba bezdomna lub jak to u nas ładnie brzmi (menel) to ludzie nie są zbyt skłonni do pomocy. Został zrobiony nawet eksperyment o takiej tematyce. Jednak to jest dwu letnie dziecko...

- Camillvs
- Wylogowany
- Minister
-
Mniej
Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #4637
przez Camillvs
人在江湖,身不由己!
No tak, nawet Jezus podaje przypowiesc o Samarytaninie, w której większosc przechodzi obojętna.
Co do meneli, to rzeczywiscie ludzie wola trzymac sie z daleka, jeszcze sie czyms zaraza itp.
Swoja droga to ciekawe, bowiem wydawalo mi sie, ze kobieta ciezarna w Chinach cieszy sie wiekszym szacunkiem spolecznym niz w Polsce, w takim razie spodziewalbym sie tez udzielenia pomocy dziecku.
Co do meneli, to rzeczywiscie ludzie wola trzymac sie z daleka, jeszcze sie czyms zaraza itp.
Swoja droga to ciekawe, bowiem wydawalo mi sie, ze kobieta ciezarna w Chinach cieszy sie wiekszym szacunkiem spolecznym niz w Polsce, w takim razie spodziewalbym sie tez udzielenia pomocy dziecku.
人在江湖,身不由己!
Czas generowania strony: 0.210 s.
- Jesteś tutaj:
-
Start
-
SinoForum
-
Chiny (中国)
-
Społeczeństwo
- Znieczulica w Chinach (Drastyczny Film)