dobre, bo polskie?....
10 年 10 个月 前 #2321
由 Edyta
a próbowałyście im powiedzieć, że kiszona kapusta jest BARDZO ZDROWA? ;> (to chyba działa na każdego Chińczyka)
Chcieć to móc!
[czyli: doświadczenia z praktyki w Chinach]
Replied by Edyta on topic dobre, bo polskie?....
Żurek i wszelkie potrawy bazujące na kiszonej kapuście od przerażenia w oczach i wielkiego ble (dzieci) do drewnianej miny i wycedzenia "hen tebie" (profesory, kulturalne ludzie)
a z moich doświadczeń na ludziach- bigos zdecydowanie na nie. że kwaśne, tłuste i dziwne. co za bzdura
a próbowałyście im powiedzieć, że kiszona kapusta jest BARDZO ZDROWA? ;> (to chyba działa na każdego Chińczyka)
Chcieć to móc!

[czyli: doświadczenia z praktyki w Chinach]
Please 登录 或 注册一个帐号 to join the conversation.
- smoking buddha
- 离线
- Chłop
-
Less
More
- 帖子: 14
- 感谢您收到 0
9 年 10 个月 前 #3266
由 smoking buddha
pozdrawiam
Damian
Replied by smoking buddha on topic dobre, bo polskie?....
Czesc wszystkim.
Temat bardzo ciekawy, ale ja nie lubię uogólniać chińczyków. To wielki kraj, powierzchnia do Europy podobny z populacja liczaca kolo 20% światowej. Ludzie roznia sie upodobaniami smakowymi a szczegolnie chinczycy w zaleznosci od prowincji w której przyszlo im zyc.
Ja malo robie w kuchni i po 10 miesiącach w Pekinie, nadal rzadko wracam do patriotycznej kuchni. Zanim tu przybylem nasluchalem sie o zdrowej kuchni chinskiej na olejach roslinnych pichconej. Czy taka zdrowa ? No coz, roznie bywa. Czy tlusta ? Chyba tak poniewaz jak mieso leci pod tasak to czesto z kośćmi, skora i tluszczem. W domu rodzinnym zawsze mama usuwala skore, tluste kawalki a mimo wszystko czlowiek tyl. Tutaj na odwrot a wcale jedzenia sobie nie odmawiam.
Z moich doswiadczen na ludziach
? :
Nie lubie kuchcic poniewaz zazwyczaj czegos brakuje i trzeba szukac substytuty. To takie pichcenie chińszczyzny w Polsce. Pewnego dnia zrobilem dla grupy znajomych cos w rodzaju obiadu po Polsku.
Babcia wyslala przez znajomego duzy pieczony karczek ktory pokroilem i z cebula na patelnie wrzuciłem. Do tego zamiast typowych ziemniakow byly piure i jakas warzywna salatka chinska. Na popitke Zubrowka i Zoladkowa gorzka z miodem. Na deser babcine czekoladowe ciasto. Talerze wypolerowane do czysta i ogolny zachwyt, raczej szczery.
W grudniu miałem urodziny i postanowilem zrobic je na slodko. Jakies ciasteczka z marketu, goraca czekolada wlasnej roboty, Ajerkoniak z bita smietana itd. Boze, ile sie nasluchalem jakie to tluste wszystko, za slodkie i kaloryczne.
)) Tylko ja sie tym zachwycalem i francuz. Tak to gosci mialem z Guizhou i Mongolskiej czesci Chin.
Kapusta kiszona ??? Od jakiegos czasu, przymierzam sie do bigosu i mysle ze to trafi w kubki smakowe znajomych. Widze ze wspollokatorzy czesto robia dania z kapusta, ale umówmy sie.... czy każdemu Polakowi smakuje kapusniak ???
pozdrawiam
Damian
Temat bardzo ciekawy, ale ja nie lubię uogólniać chińczyków. To wielki kraj, powierzchnia do Europy podobny z populacja liczaca kolo 20% światowej. Ludzie roznia sie upodobaniami smakowymi a szczegolnie chinczycy w zaleznosci od prowincji w której przyszlo im zyc.
Ja malo robie w kuchni i po 10 miesiącach w Pekinie, nadal rzadko wracam do patriotycznej kuchni. Zanim tu przybylem nasluchalem sie o zdrowej kuchni chinskiej na olejach roslinnych pichconej. Czy taka zdrowa ? No coz, roznie bywa. Czy tlusta ? Chyba tak poniewaz jak mieso leci pod tasak to czesto z kośćmi, skora i tluszczem. W domu rodzinnym zawsze mama usuwala skore, tluste kawalki a mimo wszystko czlowiek tyl. Tutaj na odwrot a wcale jedzenia sobie nie odmawiam.
Z moich doswiadczen na ludziach

Nie lubie kuchcic poniewaz zazwyczaj czegos brakuje i trzeba szukac substytuty. To takie pichcenie chińszczyzny w Polsce. Pewnego dnia zrobilem dla grupy znajomych cos w rodzaju obiadu po Polsku.
Babcia wyslala przez znajomego duzy pieczony karczek ktory pokroilem i z cebula na patelnie wrzuciłem. Do tego zamiast typowych ziemniakow byly piure i jakas warzywna salatka chinska. Na popitke Zubrowka i Zoladkowa gorzka z miodem. Na deser babcine czekoladowe ciasto. Talerze wypolerowane do czysta i ogolny zachwyt, raczej szczery.
W grudniu miałem urodziny i postanowilem zrobic je na slodko. Jakies ciasteczka z marketu, goraca czekolada wlasnej roboty, Ajerkoniak z bita smietana itd. Boze, ile sie nasluchalem jakie to tluste wszystko, za slodkie i kaloryczne.

Kapusta kiszona ??? Od jakiegos czasu, przymierzam sie do bigosu i mysle ze to trafi w kubki smakowe znajomych. Widze ze wspollokatorzy czesto robia dania z kapusta, ale umówmy sie.... czy każdemu Polakowi smakuje kapusniak ???
pozdrawiam
Damian
pozdrawiam
Damian
Please 登录 或 注册一个帐号 to join the conversation.
9 年 10 个月 前 #3270
由 Bolanren
Jako ze ja lubie gotowac i czesto naszych starszych braci Chinczyków dokarmiałem musze stwierdzic ze: generalnie wszystkim pasuja jajka w majonezie, dongbejczycy lubia sledzie, a jeden Dalian ren bardzo lubi kurczaka po polsku w kazdej postaci w sumie.Prawie kazdy pijacy lubi tez zoładkowa gorzka (w sumie dla mnie to zoładkowa to jak cos pomiedzy whisky a jin jiu).
Replied by Bolanren on topic dobre, bo polskie?....
Mam całkiem przeciwne doswiadczenia, ludzie z regóły lubia to do czego sa przezwyczajeni i "moi" szczecinscy Chinczycy zawsze optuja za gabkopodobnym chlebem, razowego nikt z nich nie lubi.Moi znajomi Chińczycy, którym zdarzyło się pomieszkać w Polsce, uwielbiali polskie pieczywo (tak kosmicznie przecież różne od chińskich gąbek chlebopodobnych) i słodycze.
Jako ze ja lubie gotowac i czesto naszych starszych braci Chinczyków dokarmiałem musze stwierdzic ze: generalnie wszystkim pasuja jajka w majonezie, dongbejczycy lubia sledzie, a jeden Dalian ren bardzo lubi kurczaka po polsku w kazdej postaci w sumie.Prawie kazdy pijacy lubi tez zoładkowa gorzka (w sumie dla mnie to zoładkowa to jak cos pomiedzy whisky a jin jiu).
Please 登录 或 注册一个帐号 to join the conversation.
9 年 10 个月 前 #3287
由 Camillvs
人在江湖,身不由己!
Replied by Camillvs on topic dobre, bo polskie?....
Moją 重庆老婆 zadziwiła liczba mięsa na bożonarodzeniowym stole i ubogi, acz drogi, asortyment warzywny sklepów polskich zimą. Generalnie nie lubi jeść za słodko i za kwaśno, lubi rosół, pieczone mięso w różnej postaci i od różnych zwierzaków, czekoladę, jogurty truskawkowe bez kawałków owoców, gołąbki, bigos ujdzie, wcina niektóre kiełbaski.
Żadnej sałatki za to nie strawi.
Żadnej sałatki za to nie strawi.
人在江湖,身不由己!
Please 登录 或 注册一个帐号 to join the conversation.
创建页面时间:0.213秒
- 我在这里:
-
首页
-
中国论坛
-
Chiny (中国)
-
Kuchnia chińska
- dobre, bo polskie?....