Hong shao rou czyli mięso na czerwono, ulubione danie Mao (ponoć)

More
11 年 2 个月 前 - 11 年 2 个月 前 #332 szopen
Metoda z Hunan skad sie Mao wywodzil.

Potrawa w pewien sposob podobna do bigosu tzn duzo lepiej wychodzi gdy gotuje sie w wiekszych ilosciach. Pozniej mozna sobie podzielic i zamrozic.

Przygotowac:
1-2 kg "rabanki" czyli wieprzowiny bocznej, koniecznie ze skora, pokroic to w kostke ok 2cm.
Kawalek imbiru wielkosci kciuka, pokroic w plasterki,
2 chinskie cebule (lub duza europejsk cebula plus troche szczypiorku), pokroic w talarki,
Kilka zabkow czosnku (w calosci).
Ciemny sos sojowy.
Lyzka siekanej kolendry.

Opcjonalnie garsc surowych orzeszkow ziemnych, lyzka pikli.

Mieso w kostke pokrojone wrzucic do gorujacej sie wody (w sporym garnku) poczekac az woda sie zagotuje i pogotowac z 5 minut, zebrac szumy i odcedzic.

W woku rozgrzac 2-3 lyski oleju, wrzucic lyzke duza mielonej chili, plasterki imbiru, czosnek, posmazyc razem minute, dodac 2 lyzki cukru, zamieszac, dodac cebule, zamieszac, wrzucic mieso i smazyc ostro mieszajac az mieso sie ladnie zarumieni.
Dodac lyzke ciemnego sosu sojowego, ostro mieszajac posmazyc 2 minuty.
Zmniejszyc ogien do minimum, dodac orzeszki, zamieszac.

Powoli na minimalnym ogniu pod przykryciem to sobie gotowac/dusic az mieso bedzie bardzo miekkie (godzina to malo, aczkolwiek mozna ciut oszukac i uzyc szybkowaru).
Sprawdzic smak, ewentualnie dosolic.
Podac posypane siekana kolendra.
Last edit: 11 年 2 个月 前 by .

Please 登录注册一个帐号 to join the conversation.

More
11 年 2 个月 前 #345 ximinez
A mi hongshaorou nie smakuje... Choć lubię dania z Hunanu i Syczuanu. Parafrazując stare chińskie przysłowie kulinarne - 我怕不辣.

Please 登录注册一个帐号 to join the conversation.

创建页面时间:0.164秒
核心: Kunena 论坛